Europese mkb’ers zijn superafhankelijk van bankleningen. Hun Amerikaanse collega’s daarentegen kunnen kiezen uit veel meer financieringsvormen. Vrienden en familie zijn daarbij opvallend belangrijk.
Dat blijkt uit data die AFME, een club van financiële marktpartijen, op een rij heeft gezet.
Europese ondernemers financieren hun bedrijf voor 70 procent uit bankleningen. In de VS is dat maar 38 procent.
De macht van bank neemt zelfs nog toe: van alle nieuwe leningen (AFME gebruikt cijfers van 2013) is zelfs 77 procent bij de Europese bedrijven afkomstig van banken; en ook in de VS loopt het percentage op naar 49 procent.
Onderstaande grafiek biedt een vergelijken overzicht van de mkb-financiering in Europa en de Verenigde Staten op basis van absolute bedragen. Klik voor uitvergroting.
Opvallend is dat in de VS vrienden en familie circa 30 procent van de financiering voor hun rekening nemen - in Europa is dat maar zo'n 8 procent. Het artikel gaat niet in op het waarom.
Wel geeft auteur Rick Watson aan dat Europese bedrijven vaak niet weten welke financieringsvormen buiten bankleningen mogelijk zijn. Denk aan obligatievormen, een beursgang, subsidievormen of andere fiscale maatregelen. Laat staan dat bedrijven weten dat ze ook soms in andere Europese landen er gebruik van kunnen maken.
Europese MKB'ers hebben baat bij meer aandelenfinanciering
Volgens AFME zouden veel groeiende bedrijven gebaat zijn bij financieringen die hun eigen vermogen versterken. Dit in plaats van leningen. Vaak heb je tijdens een groeifase nog een negatieve kasstroom die het moeilijk maakt af te lossen op leningen.
Nog een interessant feit: beleggingsfondsen nemen in de VS zo'n 9 procent van de financiering voor hun rekening; in Europa is dat maar de helft.
Nederland is geen uitzondering op dit beeld, bleek uit een recente studie van het CPB waarover Z24 in augustus van dit jaar schreef. Ook in ons land drijven mkb'ers nog grotendeels op de bereidheid van banken om hun geldkraan open te zetten, ondanks de met veel publiciteit omgeven initiatieven van bijvoorbeeld crowdfundingplatforms.
Lees ook
Nederlandse bedrijven nog lang niet af van hun bankverslaving
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl